Over de buxusrups

Buxusrups, even voorstellen

Groen, harig en vooral hongerig: dat ben ik, de buxusrups! Ik vreet in een mum van tijd alle buxussen kaal. Ik eet lekker alle blaadjes van de buxus en dat kan veel schade aan jouw plant opleveren. Gelukkig lever ik geen gevaar op voor de volksgezondheid. Mijn jonge broertjes en zusjes zijn vaalgeel met bruine strepen in de lengte van het lijf. Zelf ben ik als volwassen rups ongeveer 4 cm lang en ben ik felgroen met een zwarte kop, zwarte stippen en strepen in de lengte van het lijf. Je kunt mijn familie het hele jaar op de buxus aantreffen.
.
De buxusrups is afkomstig van de buxusmot. De buxusmot legt veel eitjes in een spinsel tussen het blad en plant zich heel snel voor. Rond mei zijn meestal de eerste motten te vinden. Soms eerder na een zachte winter. Rupsen die daaruit komen kunnen de hele zomer van jouw buxus genieten totdat zij na de zomer zelf in een mot veranderen. De generatie daarna zal in winterslaap overwinteren in uw buxus. Oftewel zonder bestrijding gaat uw buxus zonder twijfel dood.
.
buxusrups

Waar komt de buxusrups vandaan?

Vanaf 2007 komt de buxusrups in Nederland voor. Oorspronkelijk komt de buxusrups uit China. De rups is inmiddels (2017) ook gesignaleerd in Frankrijk, Oostenrijk, Groot-Brittannië, België en in steeds meer provincies in Nederland. De rups verspreidt zich snel over heel Nederland.
.
buxusrups in nederland

Hoe herken je de buxusrups?

Dode blaadjes, kale takken en spinnenwebben in de buxus? Grote kans dat de buxusrups zich in de buxus heeft genesteld. De rupsen vreten de hele buxus kaal. Eerst schrapen ze de onderkant van het bladmoes weg. Daarna beginnen ze bladeren aan elkaar te spinnen waardoor je de rupsen ook gaat zien. Kijk maar eens goed… felgroen met een zwarte kop, zwarte stippen en strepen in de lengte van het lijf, niet te missen!

Hoe kun je de buxusrups bestrijden?

Buxusrupsen en poppen kun je met de hand verwijderen en spinsels kun je wegknippen. Een zwaar aangetaste struik kan het beste helemaal verwijderd worden. Rupsen, spinsels en aangetaste struiken kunnen afgevoerd worden in een afgesloten zak.  In principe kun je de rupsen zo handmatig vangen maar omdat ze zich snel vermeerderen en verspreiden zal je meestal niet ontkomen aan het bestrijden met bestrijdingsmiddel. De buxusrups kan goed bestreden worden met producten die gemaakt worden van het sap van de Afrikaanse margriet, Pyrethrum sap. Het is belangrijk om dit regelmatig na 10 of 14 dagen te herhalen, liefst in de morgen of avond. Let daarbij goed op dat de rupsen zich meest bevinden aan de onderkant van het blad.
.
Zorg ervoor dat je buren ook de buxusrups aanpakken! Als de buren hun buxus onbehandeld laten, komt ie zeker terug. Wil je het goed doen dan moet de hele straat de buxusrups aanpakken. Er is nog een ander alternatief. “De buxus verwijderen.”
.
Lees meer over de buxusrups