Buxusrups 2019 gespot

buxusrups

Buxusrups 2019 gespot

De plaag voor iedere buxus is alweer gesignaleerd in Woerden. De buxusrups is weer uit zijn ‘donkere hol’ gekropen. Vorig jaar spotten we de eerste in april, maar de beestjes zijn er nu wat eerder bij. De gemiddelde temperatuur ligt iets hoger dan vorig jaar in maart en hoe hoger de temperaturen, hoe beter de buxusrupsen gedijen.

Ben je weer bijgekomen van de schrik? Je kunt voorkomen dat jouw buxusstruik naar de knoppen gaat. Gelukkig hebben we hier op de redactie iemand die op dit onderwerp ‘zit’ (it’s all in the name). Eerder kregen we advies van Edgar van De Aar Hoveniers in Woerden. En hij zei ook dit: “Door de warmte komt een pop snel uit en dan kan de buxus van de een op de andere dag helemaal vol zitten met de rupsen.”

Herkennen buxusrups in vroeg stadium

In het najaar zijn de eitjes gelegd door de buxusmot. Nu zitten de meesten nog in hun pop-stadium en de pop is heel lastig te zien, want het heeft bijna dezelfde kleur als de takjes. “Je moet echt in de struik duiken en de takken goed controleren om ze te zien.” Maar kun je ze dan niet gewoon met de hand weghalen? “Dat valt niet mee, de beste manier om van de buxusrups af te komen is om ze te bestrijden”, vertelde Edgar.

Symptomen aangetaste buxus

Als de rups uit zijn pop is, dan kun je hem herkennen aan een zwarte kop en een felgroen lichaam met zwarte stippen. Bruine bladeren, kale takken, spinnenwebben, dode blaadjes en kapotgevreten blad zijn symptomen van een door de buxusrups aangetaste buxus.

Bron: INDEBUURT Woerden

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.